11 Ocak 2012 Çarşamba

Gergedan

Evet konunun başlığı ilginç. Ama bunu sorduğum üç kişiden ikisi gergedanın ne olduğunu bilmediğini fark ettim. Hatta gergedan için zıplayan bir hayvan dendiğini bile duydum J  tamam başta bende bilmiyordum ama öğrendim tamam mıııı J uçan bir hayvan demedim en azından soranlara  J işte fotoğrafını yukarı koydum  çok sevdiğim on iki üyemden bilmeyen varsa öğretmek amaçlı. Hee bloggeri olmadığı halde blogumu okuyacak 2 arkadaşımın da  ( Fatma nur ve Melike)  öğrenmesi amaçıyla J  ağır, kilolu, hantal, otçul memeli türün adıdır gergedan.  Gündüzleri dinlenerek, geceleri gezerek yaşamlarını sürdürürler. Filden sonra en iri ve cesur hayvandır. Saatte 50 km hızla koşabilirler. Kırmızı rengini pek değil hiç sevmezler, kırmızı renk kıyafet giyerseniz size saldırabilir haberiniz olsun. Bugünkü gergedanların üçü Asya da, ikisi Afrika da yaşamaktadır tür olarak. Türlerini ayıran ise burunlarının üzerindeki boynuzlarıdır. Günümüzdeki en ağır gergedan beş tonmuş. Ayakları üçer parmaklıdır. Kafaları ağır, iri, kulakları geniş ve kuyrukları kısadır. Ayrıca gergedanların boynuzu diğer hayvanlardan farklı olarak kemikten değil de saç kılın da bulunan proteinden oluşmuştur. Bazı Asya ülkelerinde bu boynuzların doğaüstü güçler taşıdığı düşünülürmüş. Yüzyıllardan beri gergedanın boynuzu Çin'li hekimlerce ilaç olarak kullanılmışlar. Çin'li hekimler, toz haline getirdikleri gergedan boynuzunu ateş düşürmek için ya da gribi iyileştirmek için kullanmışlar. Çamur birikintisini çok severler. Geceleri çamur birikintisine girip serinlerler böylece sivrisineklerden de kurtulurlarmış. Aslında özellikleri bakımından duyduğumuz özelliklere sahip bir hayvan. Ama dış görünüşü olarak bilmediğimiz bir konu lütfen kabul edin J

6 yorum:

  1. bi de ormanda çıkmak üzere olan yangınları söndürürler. Ateş düşmanıdırlar. Ben yolda yürürken bir çok kez birilerinin söndürmeden attığı izmaritlere rastlar ve ayağımla söndürürüm. Bu olay o kadar sık olur ki; gergedan mıyım ben yoksa diyorm bazen.

    YanıtlaSil
  2. evet bende şimdi okudum. bilmiyordum dünyada yangın görünce söndürmeye çalışan tek hayvanmış. ilginçmiş gerçekten. yeni bir bilgi daha öğrendim. buarada evet izmaritlerden bende rahatsız olurum bende görünce söndürürüm yoksa bende mi gergedanım :)

    YanıtlaSil
  3. Bloğunu keşfettiğime sevindim canım..
    Takibindeyim
    Sevgiler.

    YanıtlaSil